Konut sektörünün geleceği, bir dizi faktörden etkilenebilir ve genellikle bölgesel, ulusal ve küresel ekonomik koşullara bağlıdır. Ancak, bazı genel eğilimleri görmek mümkündür: bu ekonomik zorlukların üstesinden gelebilmek için önce kamu kuruluşları tasaruf politikası geliştirmeli lüks harcama ve israflardan kaçınmalı tüm halkının üzerine vergi ve faiz gibi halkı ezen yoksullaştıran ekonomi yönetimlerinden vazgeçerek adaletli dağlım ve gelir durumu , yaşam kalitesi ve standartları, yüksek bir toplum olmayı ön plana almalı ve gerçekleştirmelidir. Ayrıca konut sektöründe dalgalanmalar takip edilmeli malzeme fiyatları denetlenmelidir. ülkenin en önemli ekonomisini oluşturan sektör denetim mekanizmalarının yetersizliği nedeniyle yüzlerce kalem malzemeye sınırsız zam yapan fırsatçılarıda takibe almalıdır.
- Mevcut Konut Talebi: Konut talebi, demografik faktörler, gelir düzeyleri, göç trendleri ve nüfus artışı gibi birçok etkene bağlıdır. Büyüyen nüfuslar, artan gelir seviyeleri ve göç hareketleri, yakın zamanda ülkemizde yaşanan depremler. konut yapımındaki daralmalar konut talebini artırabilir.
- Faiz Oranları: Konut kredisi faiz oranları yüksek oluşu, konut alımını etkileyen önemli bir faktör olmakla beraber yatırımın önünü engelleyen iş dünyasını sıkıntıya sokan işsizlik ve refah seviyelerini aşağıya çeken faiz sistemi ülke kalkınmasında ve toplumsal refahın artmasında çok büyük bir engeldir.. Düşük faiz oranları, konut alımını teşvik edebilirken, yarım kalmış ve yatırım yapmak isteyen iş insanlarının düşük faiz önünü açarak Enflasyonun düşmesinde katkısı olacaktır. yüksek faiz oranları konut talebini azaltabilir.
- Ekonomik Durum: Genel ekonomik koşullar, işsizlik oranları, gelir düzeyleri ve tüketici güveni gibi faktörler, konut talebini etkiler. Güçlü bir ekonomi ve artan istihdam, konut talebini destekleyebilirken, zayıf ekonomik büyüme ve yüksek işsizlik konut talebini azaltabilir.
- Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projeleri: Birçok ülkede kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri devam etmekte olup yerel yönetimlerle iş birliği yapılmaktadır.. Bu tür projeler, eski ve yıkık konutları yenilemek, şehir merkezlerini canlandırmak ve konut stokunu artırmak için tasarlanmıştır. bakanlık teşvikleri ve ruhsat harçlarının muaf olması vb gibi konularda daha etkin iyileştirmeler yapılmalıdır. belediye ve yöneticilerin konut üretimi yapan iş insanlarına daha fazla yardımcı olması ve onların işlemlerini daha hızlı yapması bölgenin kalkınması açısından çok önemlidir.
- Çevresel ve Sürdürülebilirlik Eğilimleri: Artan çevre bilinci ve sürdürülebilirlik endişeleri, konut sektöründe yeşil ve enerji verimli konutların talebini artırmak kaçınılmaz olmuştur.
- Teknolojik Gelişmeler: İnşaat teknolojilerindeki ilerlemeler, konutların daha hızlı ve daha verimli bir şekilde inşa edilmesini sağlayabilir, bu da konut arzını etkileyebilir.
Bu faktörlerin bir kombinasyonu, konut sektörünün geleceğini belirlerken dikkate alınmalıdır. Özellikle konut sektörü, genellikle ekonomik dalgalanmalara ve değişen tüketici tercihlerine oldukça duyarlıdır. son olarak toplumun ve iş dünyasının beklentisi faizin bir an önce indirilmesi iş dünyasının önünün açılmasıdır. bir ülke ayakta kalacaksa faiz sisteminin gözden geçirilmesi enflasyonu tek haneli rakamlara çekerek üretime geçmeliyiz. kamu kuruluşları lüks harcamaları bırakıp tasarufa geçerek yeni bir süreç başlatılmalıdır.